Șeful ECO Igienizare, salariu de 4.600 euro pe lună…
Şi intervenţii majore pentru a face loc pistelor de biciclete
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în acest weekend.
Marian Preda a fost numit la mijlocul lunii martie în funcția de director general al uneia dintre cele mai importante companii municipale pentru sănătatea bucureștenilor. ECO Igienizare se ocupă, printre altele, cu combaterea țânțarilor și deratizările din parcurile gestionate de Primăria Capitalei.
Documente ajunse în posesia reporterilor Buletin de București arată că indemnizația lunară încasată de Marian Preda depășește 40.000 de lei brut. Un calcul simplu ne arată că acesta câștigă un salariu net de 4.600 de euro lunar. Fără sporuri și alte bonusuri.
Preda este obișnuit cu luxul. În declarația de avere depusă la numirea în funcția de director al ECO Igienizare, susținea că deține tablouri, ceasuri și bijuterii care ajung la 100.000 de euro. Conduce un Porsche fabricat în 2013 și are, împreună cu soția, trei terenuri și două case.
De-a lungul anilor a avut diverse funcții cheie în instituții și companii aflate în subordinea lui Cristian Popescu Piedone. Mai multe detalii, în investigaţia semnată de jurnalistul Florin Râşteiu.
Directoarea Centrului de Sănătate STB și-a triplat salariul: de la 1.600 de euro la peste 4.800 euro lunar, arată jurnaliştii G4Media.
Anca Buliman este fostul manager al Spitalului Bagdasar Arseni din București față de care Corpul de control al premierului a sesizat DNA, în anul 2014, acuzând-o că ar fi semnat contracte păguboase cu firme „de familie”, fără a fi prestate serviciile, şi ar fi aprobat licitaţii cu dedicaţie.
Pistele de biciclete ar putea tăia din parcări, benzi auto, spații verzi și trotuare.
Planul care stabilește direcțiile pentru înființarea a peste 550 de kilometri de piste de biciclete va fi în curând trimis în Consiliul General pentru aprobare.
Însă pentru a face loc noii infrastructuri, autoritățile iau în calcul intervenții majore asupra spațiului public: tăierea unor parcări, restrângerea benzilor auto, redimensionarea trotuarelor și chiar restructurarea unor spații verzi.
Cât despre criticile aduse documentului privind lățimile minime ale pistelor pentru biciclete, coordonatorul Masterplanului Velo, Radu Andronic, a declarat că ar fi vorba despre „o neînțelegere”.
Caniculă în sălile Bibliotecii Naționale din București: în timp ce afară erau peste 40 de grade, în sala de lectură căldura era insuportabilă. Jurnalista Emilia Șercan a scris pe Facebook că temperatura ajunsese la 31,8°C, iar condițiile erau greu de suportat pentru cei câțiva cititori rămași, în lipsa unui aparat de aer condiționat funcțional.
Primarul pro-rus al Chișinăului, interzis în România, s-a întâlnit frecvent cu primarii de sectoare. Prietenie declarată cu Piedone.
1,4 milioane de pasageri au folosit trenul spre Aeroportul Otopeni, în 2024. Linia a devenit a patra cea mai importantă rută feroviară din țară.
Ce televiziuni de știri vor primi 4,8 milioane de lei de la Primăria Sectorului 4, pentru promovarea realizărilor instituției.
Primarul George Tuță umilește public persoane fără adăpost. ONG: „Un comportament crud, cinic, rușinos și abominabil”.
Festivalul de manele, anunțat pentru 1 și 2 august, nu mai are loc pe Arena Națională.
Băncile istorice din Cișmigiu se întorc în parc, după mai bine de un an.
Consiliul General nu vrea protejarea pădurii Băneasa, acuză Asociația Parcul Natural Văcărești. Miza: accesul în Greenfield.
Consiliere gratuită pentru mamele singure și femeile peste 55 de ani rămase fără loc de muncă.
West Side Hallo Fest se mută la Lacul Morii, între străzile Mehadia și Cornului.
Cine primește spor de muncă în subteran la Metrorex: directori și traducători, care lucrează la etajul 9.
101 școli din Capitală, avizate pentru activități în sistem „Școală după Școală”. Lista completă.
A crescut numărul mediilor de 10 la Evaluarea Națională din Capitală, după contestații.
Parcarea de la Complexul Sportiv de Natație Otopeni se plătește. A intrat în vigoare sistemul de taxare.
Wizz Air relochează 9 rute de la Otopeni pe Băneasa. Șase zboruri noi de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, din toamnă.
Magistrala M6. Cârtițele au săpat aproape 400 metri de tunel de la viitoarea stație Tokyo. Ce lucrări au fost efectuate pe șantier.
Proiectul pentru reabilitarea lifturilor din Sectorul 2 a fost pus în dezbatere publică.
Contractele de salubritate se încheie exclusiv online în Sectorul 3.
220 de câini ar putea fi sterilizați gratuit. Proiectul va fi supus la vot în Consiliul Local al Sectorului 2.
Cuplurile din Sectorul 2 ar putea primi până la 20.000 de lei pentru fertilizare in vitro (FIV). Proiectul urmează să fie supus la vot pe 19 iulie.
Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde, pus în dezbatere de către Primăria Capitalei.
E mijloc de iulie, orașul e mai tăcut, lumea e plecată sau pe picior de plecare. E vremea aia cu multe emailuri OUT OF OFFICE și nu pot decât să mă bucur pentru cine a reușit să scape temporar din acest infern urban. Dar dacă totuși mai sunteți pe aici, am încercat să găsesc feluri în care să vă fac viața mai frumoasă și mai tolerabilă, așa că dacă e să ieșiți din casă, măcar să merite. O săptămână respirabilă vă doresc!
Astăzi, 12 iulie, la /SAC Malmaison are loc un tur curatorial al instalației „CELLA/kamera” de Alexander Brodsky, ghidat de Andreea Mihaela Chircă, o explorare a spațiilor fostei închisori, transformate în arhitecturi ale memoriei și libertății fragile. La Londohome, Cenaclul Interior îl are invitat pe filosoful Cristian Iftode, într-o discuție moderată de Mihai Laurențiu Fuiorea pornind de la volumul său recent, Mintea de pe urmă. Breviar de filosofie practică. La Teatrul Masca, Of Of Of :( este un spectacol curajos care reflectă, cu onestitate și empatie, felul în care societatea privește și construiește marginalizarea persoanelor cu neurodivergente sau cu tulburări mintale.
Duminică, 13 iulie, la Centrul Cultural Armean, S.L.I.M. Brunch & Listen #4 invită la un club de lectură informal și potluck comunitar. La /SAC Berthelot mergeți la un tur curatorial cu Alex Radu în cadrul expoziției internaționale de grup "The Thin Thread Line".
Luni, 14 iulie, mergeți să vedeți instalația outdoor a artistului ceh Štěpán Kus, parte din programul Reclaiming Post-Industrial Futures care propune o reflecție poetică asupra memoriei industriale a fabricii Flaros, direct pe gardul metalic al zonei Timpuri Noi. De Ziua Națională a Franței, Cinema Elvire Popesco propune o seară specială de cinema francez cu două proiecții clasice: Paris qui dort și comedia cult La Grande Vadrouille, în parteneriat cu Institutul Francez din România.
Marți, 15 iulie, la Cinema Elvire Popesco, programul Focus Armenia continuă cu proiecția filmului avangardist Culoarea rodiei de Serghei Parajanov.
Miercuri, 16 iulie, cea de-a cincea ediție FRAME10, curatoriată de Vlad Niculescu, îi aduce în dialog pe Alin Cincă (Books for Friends) și covrig (Anca Dima) despre prietenie, colaborare și cum iau formă obiectele editoriale independente.
Joi, 17 iulie, la Random Space, El Madre & Sorin Șega aduc „Nomad Payers”, un concert cu influențe de jazz, rock și world music.
Vineri, 18 iulie, la Rezidența9 continuă seria NEGATIV SONOR cu proiecția filmului mut georgian Ujmuri (1934), regizat de Nutsa Gogoberidze, acompaniat live de un sound performance semnat de artista Diana Miron.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB