„Pașaport pentru închisoare”, 35 ani de la Mineriadă
Și primul lot de autostradă deschis anul acesta
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în această săptămână.
S-au împlinit 35 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă dintre cele șase care au avut loc în România în perioada 1990-1999. Patru persoane au fost ucise și două au fost violate, între 13 și 15 iunie 1990.
A fost afectată integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane, potrivit procurorilor militari care au decis retrimiterea în judecată, încă o dată anul acesta, a lui Ion Iliescu, cel care a pus la cale și i-a chemat la București pe mineri.
După intrarea în vigoare a Brexit (2021), toleranța autorităților din Marea Britanie față de migranții care vin din Uniunea Europeană a scăzut treptat, până la punctul în care 2024 a devenit anul în care cei mai mulți cetățeni UE au fost închiși în centre de detenție pentru imigranți.
Românii apar cel mai des pe lista celor reținuți când pășesc pe pâmânt britanic. 1.466 au fost încarcerați în 2023 iar în 2024 numărul a crescut cu 32%, până la 1.938.
Guvernul de la Londra nu oferă date cu privire la motivul pentru care o persoană poate fi închisă în cele șapte centre de detenție pentru migranți care funcționează în Regatul Unit. În teorie, poate fi din cauza expirării vizei, a lipsei unui permis de muncă, a comiterii unei infracțiuni sau a iminentei expulzări din țară pe criterii opace.
Episodul al doilea din „Pașaport pentru închisoare” prezintă realitatea emigrării în Marea Britanie după Brexit: de la „mediu ostil” la o „zonă gri”.
Regatul Unit are un sistem de imigrare care, potrivit organizațiilor din domeniu, prezintă mai multe dificultăți.
Este primul sistem care poate fi accesat doar digital și prin internet, ceea ce înseamnă că persoanele vulnerabile, care nu cunosc limba spre exemplu, au probleme atât în accesarea lui, cât și în utilizarea lui.
Ministerul de Interne de la Londra are nevoie de luni sau chiar ani pentru a procesa cererile, lăsând imigranții într-o situație incertă și nesiguri cu privire la viitorul lor în țară.
Buletin de București a prezentat cum această procedură poate duce la încarcerarea migranților, cu familii și locuri de muncă în Marea Britanie, care au fost prinși în hățișul birocratic.
Mai mult, cetăţenii reținuți în centrele de detenție pentru Imigranți din Marea Britanie suferă adesea de consecințe grave în ceea ce privește sănătatea lor mintală, din cauza duratei prelungite în care au un statut „incert”.
Migranții din România reținuți în Regatul Unit, repatriați cu avioane private pe Aeroportul Otopeni, descriu experiența drept „tortură psihologică”.
Specialiștii în sănătate mintală și experții juridici avertizează că incertitudinea privind perioada de reținere provoacă traume, anxietate și daune psihologice pe termen lung.
Iar aici este vorba nu numai despre infractori, ci și despre români stabiliți acolo, cu familii și locuri de muncă, ce ajung în astfel de centre din cauza unor probleme birocratice.
În ciuda recomandărilor specialiștilor și a presiunii politice în creștere pentru introducerea unei limite legale la maximum 28 de zile de detenție în Marea Britanie, datele arată că 35% dintre deținuții din 2023 au fost închiși pentru o perioadă mai lungă, fiind afectați în special migranții proveniți din Europa de Est, printre care și România.
„Pașaport pentru închisoare” face parte dintr-o investigație jurnalistică transfrontalieră realizată independent de Buletin de București (România) și Maldita.es / Maldita Hemeroteca.
Mama fostului administrator al Sectorului 3 ar fi construit ilegal, timp de 17 luni – din august 2021 până în decembrie 2022 – un restaurant în fața Tribunalului București, scrie Presshub.
Primăria Sectorului 3 a emis o autorizație de construcție, pentru ca lucrarea ilegală să nu fie demolată, deşi Poliția Locală din subordinea aceleiași instituții a aplicat o amendă de 3.000 de lei, care nici măcar nu a fost plătită de Green Concept SRL, firmă deținută inițial de Lucia Ancuța Ciobîcă, mama lui Marius Daniel Ciobîcă.
Acesta a fost administratorul Primăriei Sector 3 pe toată perioada în care mama sa a construit ilegal, iar ulterior a primit autorizație de construcție pentru a opri o posibilă demolare, notează Presshub.
Primul tronson de autostradă deschis anul acesta. Secțiunea 5 (Pitești – Curtea de Argeș) a Autostrăzii A1 a fost inaugurată.
Asta înseamnă că se poate circula pe autostradă între Bucureşti şi Curtea de Argeş, pe o distanţă de aproximativ 140 de kilometri, deci rezultă că de la marginea cartierului Militari până în oraşul argeşean se poate ajunge în puţin peste o oră.
La începutul acestei săptămâni, codul galben de căldură anunţat de meteorologi s-a transformat în cod portocaliu de furtună. Din cauza ploii torenţiale, circulaţia vehiculelor STB a fost îngreunată pe mai multe linii, iar staţia de metrou de la Unirii a fost inundată.
Într-un oraș civilizat, cu investițiile la zi într-un sistem crucial pentru existența sa, canalizarea ar trebui să fie în principal de două tipuri: una pentru ape menajere și una pentru ape pluviale/meteorice, cu evacuări distincte, argumentează jurnalistul Cătălin Doscaş în editorialul „Furtuna violentă din București se numește Apa Nova”.
Două decenii au trecut de când comunitatea LGBTQ+ iese în stradă pentru a cere drepturi egale, prin cunoscuta paradă Pride. Pentru mulți, marșul reprezintă acel moment unic din an, în care își pot sărbători identitatea și iubirea, în siguranță, în văzul lumii. „Gustăm un pic din normalitate”, după cum a descris Andreea, una dintre miile de participante și participanți la marșul de sâmbăta trecută.
Următoarea zi, Calea Victoriei a fost stropită cu agheasmă, în cadrul unei contramanifestații organizate de Gigi Becali: „o procesiune de alungare a duhurilor rele”.
Foștii polițiști de la Secția 16 din București care au sechestrat și bătut doi tineri își caută salvarea la CCR.
Romgaz renunță la procesul împotriva Greenpeace. Cererea, depusă la Judecătoria Sectorului 1, în dimineața primului termen de judecată.
Cinci procese în care a fost implicată Maria Cocoru, fosta proprietară a zonei retrocedate din IOR, se judecă în luna iunie.
Retragerea Cristinei Neagu. Cum a fost la gala organizată în cinstea unei campioane.
Halele Pionierul, care au adăpostit Clubul Colectiv, au ajuns câmp de bătălie pentru rechinii imobiliari.
CFR Călători în incapacitate de plată. Cum vor fi afectate trenurile din București.
Chiriile au crescut în București. Cele mai ieftine cartiere rămân Militari și Titan.
Ce se întâmplă cu fântânile de milioane de euro din Piața Unirii care stau în calea refacerii planșeului. Când au loc ultimele „Simfonii ale Apei”.
Benzi unice pentru autobuz pe încă trei artere din Capitală.
Meteo. Vremea va deveni călduroasă între 16 și 20 iunie. Sunt posibile furtuni, joi.
Stadiul lucrărilor pe ultimul lot din A0 Sud. Nu avansează decât cu „biciul”.
Cursele aeriene Otopeni-Damasc vor fi reluate. Apare și o rută Damasc-Berlin, cu escală la București.
Cel mai lung pod de pe autostrada dintre București și Moldova va fi deschis în iunie.
Încă două noi pasaje rutiere, avizate în Ilfov: la Bragadiru și Balotești.
Masterplanul Velo a fost trimis în CGMB de interimarul Bujduveanu fără modificările cerute de societatea civilă.
Sector 1. „Sport și joacă în Capitala Capitalei”. Programe pentru copii, în patru parcuri, pe toată perioada verii.
Analize gratuite pentru 800 de cupluri din Sectorul 2, cu probleme de fertilitate.
Campanie de screening medical, până la sfârșitul anului. Analizele se fac la Centrul Multifuncțional Caraiman.
Bani de la Guvern pentru modernizarea Școlii Gimnaziale 127 din Sectorul 5. Peste 3 milioane de euro, de la Ministerul Dezvoltării
Protest al părinților și angajaților Colegiului Tehnologic „Grigore Cerchez” față de tergiversarea închirierii sediului.
Sper că am trecut cu toții cu bine peste zilele ploioase și inundațiile aferente și că ne putem bucura în sfârșit de vară?! De teamă că vremea e imprevizibilă și eu nu mai am încredere deloc în ea, v-am pregătit o săptămână de filme, dar și de multe evenimente legate de Pride Month. În rest dacă e frumos afară sunt sigură că ne găsim oricum locul la umbră la o terasă pe undeva între proiecții.
Astăzi, 15 iunie, Avanpremiera Revista Strîmbă, găzduită la Centrul Național al Dansului București, reunește literatură queer și feministă, performance și muzică într-un eveniment vibrant și indisciplinat. CASIO, spectacol organizat de Asociația Accept la POINT, aduce pe scena Bucharest Pride 2025 o poveste queer intensă, cu muzică live, poezie și confesiuni emoționale. La Rezidența9, NEGATIV SONOR începe cu filmul mut ‘A Santanotte (1922), regia Elvira Notari și muzică live de Bogdana Dima (acordeon, voce și bandă preînregistrată). Queer Shorts Night, la Random House, aduce o selecție de scurtmetraje queer românești și internaționale, incluzând Queers from the Middle East – filme în solidaritate cu comunitățile queer din Palestina, Liban, Yemen și alte regiuni marcate de conflict.
Luni, 16 iunie, UNSENT: Queer Edition la Piua Studio, oferă o seară intimă de lecturi performative și Open Mic, cu scrisori queer anonime despre iubiri nerostite și emoții netrimise. Gala „Eu contez”, organizată de Asociația Untold Stories la Cinema Muzeul Țăranului, celebrează talentul și reziliența tinerilor din medii defavorizate prin film, muzică live și teatru, într-un eveniment cu intrare liberă.
Marți, 17 iunie, mergeți la Aurora’s Sunrise, în cadrul programului Focus Armenia, este un film-document premiat care spune povestea unei adolescente supraviețuitoare a genocidului armean, combinând animație, interviuri și fragmente dintr-un film mut hollywoodian din 1919.
Miercuri, 18 iunie, Retrospectiva Road Movies începe la Cinema Elvire Popesco, cu proiecția filmului Viaggio in Italia de Roberto Rossellini, susținută de Institutul Italian de Cultură din București. Și dacă ați fost vreodată curioși care este filmul meu preferat, puteți să-l vedeți de la 18h30 tot la Cinema Elvire Popesco - 𝑃𝑎𝑟𝑖𝑠, 𝑇𝑒𝑥𝑎𝑠 de Wim Wenders, prezentat cu sprijinul Goethe-Institut București. Va fi proiectată versiunea restaurată 4K a filmului, realizată cu ocazia aniversării a 40 de ani de la lansare.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim weekendul viitor,
Echipa Bdb