„Mărțișorul Pandele”, în topul achizițiilor din țară
…și Iubirea sărbătorită în Hala Laminor a costat 100 de mii de euro
Ziua bună, cititori!
Florin Râșteiu n-a fost impresionat de luna iubirii și scrie despre concertele de Valentine’s de la Hala Laminor, care au costat aproape 100 de mii de euro. Tot el dezvăluie că Negoiţă ține la secret facturile pentru organizare, reclame şi cadouri.
„Mărțișorul Pandele“ este în topul achizițiilor pe țară. Primarul din Voluntari a cheltuit 15.000 de euro pentru brățări de 1 Martie, aproape dublu față de „atențiile” de anul trecut.
Cătălin Doscaș scrie despre cum „Academia Sinecurilor“ se comasează cu CET Grivița, în Sectorul 1.
O anchetă a procurorilor anticorupție are loc la Primăria București pentru „abuz în serviciu și uzurparea funcției”, după eliberarea unor certificate de urbanism.
Nicuşor Dan le aruncă mănuşa „rechinilor imobiliari”: „Candidați voi, nu vă mai ascundeți în spatele unor amărâți!” Totodată, Ciolacu spune despre candidatura lui Nicuşor Dan: „Statistic vorbind, primarul în funcție are cele mai multe șanse”.
Marcel Ciolacu, despre iniţiativa lui Piedone, care i-a trimis o scrisoare: „Nu răspund la fiecare ce-i trece prin cap!”. Iar când nu scrie misive premierului, Piedone este acuzat de ANI că și-a angajat ginerele într-o instituție din subordinea Primăriei Sectorului 5.
Haideţi să aflăm şi celelalte ştiri ale săptămânii!
Săptămâna a început cu un caz oribil în Centrul Vechi: o fată a fost găsită mai multă moartă decât vie, într-o scară de bloc, după ce a fost bătută. Un bărbat de 23 de ani, cu cetăţenie din Republica Moldova, este principalul suspect în acest dosar.
Un sondaj CURS arată că Nicuşor Dan conduce în preferinţele de vot ale bucureştenilor, urmat îndeaproape de Gabriela Firea. Iar Piedone candidează la Primăria Capitalei, dar vrea susţinerea PSD-PNL: „Biologic, mi-a venit rândul!”.
Gabriela Firea spune că a obţinut un vot în unanimitate de la colegii săi pentru o nouă candidatură la Primăria Capitalei.
Rămânem în plan electoral și aflăm că se înteţeşte jocul politic: numele lui Streinu-Cercel luat în calcul pentru Sectorul 1, iar Dan Popescu şi Rareş Hopincă, la Sectorul 2.
O investigație Recorder vorbește despre „Palatul împăratului” de pe Bulevardul Aviatorilor, din bani publici. Construcția e învăluită în mister.
Taximetriștii au protestat timp de trei zile, ocupând în totalitate parcarea din Piața Constituției, cu privire la concurența neloială pe care acuză ce le-o fac serviciile de ridesharing.
Debitul de adaos apă de la termocentralele administrate de ELCEN, pentru a compensa pierderile din reţeaua Termoenergetica, a scăzut în 2023 cu aproape 10 la sută față de anul anterior.
Tot mai mulți oameni preferă locuințele din Ilfov. Dacă tranzacțiile rezidențiale din Capitală au scăzut cu 17% în 2023, au crescut cu 6% în împrejurimile Bucureștiului. Prețurile considerabil mai mici, dar și dezvoltarea infrastructurii de transport sunt principalele motive.
Doi bărbaţi au furat un ATM de bitcoin din incinta unui restaurant din sectorul 1 al Capitalei. Pe numele lor s-a deschis un dosar penal de furt calificat, cu un prejudiciu de 87.500 de lei.
Două metrouri s-au cuplat „accidental“ în stația Timpuri Noi. Din fericire, nu au fost victime. Apoi s-a întâmplat altceva: două trenuri defecte și „un parcurs eronat” au dat peste cap traficul din subteran. Mecanicii au fost testați cu alcooltestul de către Poliția Capitalei.
A fost protest al polițiștilor din Capitală, în urma schimbării „pe ascuns” a reglementărilor programului de lucru.
1 din 4 bucureşteni ar avea de suferit în urma unui cutremur major. Cursuri de pregătire în caz de dezastru, în şcoli.
Aflăm și ce se întâmplă când bunul simț rămâne la turnicheți.
Aeroporturile din București au director interimar nou. Cine este Gabriel Bulgaru.
Sectorul 6. Stație gratuită de reparat biciclete, în zona Lacul Morii.
Proprietarii de câini, somați să-și sterilizeze animalele.
Linia de autobuz 478 a fost deviată.
Cursuri de prim ajutor pentru șoferii și controlorii STB.
Remember Edith Piaf, la Sala Palatului.
Festivalurile lui 2024 în Bucureşti şi împrejurimi. Summer Well a anunţat deja primii headlineri.
Sectorul 1. Investigații gratuite ori cu tarif redus, la Centrul Multifuncțional Caraiman.
Expoziții și călătorii misterioase la Muzeul Copiilor, de Mărțișor.
Sector 2. Copiii din centrele DGASPC dăruiesc mărțișoare, în Aula Primăriei.
Promenadă de weekend pe aleile din jurul lacului Tineretului: au fost redeschise după reparații.
Autobuze electrice pe Linia 368 Drumul Taberei – Romană.
Capacitate redusă la punctele de control de pe Otopeni. Ghişee relocate pentru organizarea fluxurilor Schengen şi non-Schengen.
Lecţii de prim ajutor în caz de stop cardiorespirator, la „Maratonul resuscitării”.
ASPA. O nouă campanie de sterilizare gratuită va fi organizată în luna martie.
Infecțiile respiratorii sunt în continuare în scădere, însă numărul cazurilor de rujeolă este ușor ascendent.
Autobuzele lui Pandele preiau opt linii STB din Sud-Vestul Capitalei începând cu 1 martie. Acestea vor fi operate la peste 20 km distanță de autobaza din Voluntari.
Pauza de respiro. Cincizeci de bănci noi au fost montate în Parcul Carol.
Sectorul 2. Magda Catone, demersuri pentru un teatru în zona Obor, cu numele „Lucian Pintilie”.
Sectorul 2. Peste 2.5 milioane de euro, pentru curtea Colegiului „Dimitrie Leonida”. O bancă va costa 350 de euro, un stâlp de iluminat, 530 de euro.
„Moara lui Assan” ar putea fi recuperată de stat şi refăcută cu planurile unor arhitecţi internaţionali.
Sectorul 2. „Grup de Lucru Local” pentru incluziunea romilor. Instituţiile şi-au desemnat reprezentanţii.
Bancă de țesut, echipată complet, la Spitalul Colentina.
După întârzieri şi ameninţări cu penalizarea, primul tren de metrou Alstom a plecat, în sfârşit, spre România.
Roata din Parcul Tei şi celelalte instalaţii, „privatizate”, după gaura de 800.000 de euro din 2022.
Amenzile de 100 ori mai mari pentru tăierea ilegală a copacilor din Capitală au revenit pe masa CGMB.
Blocuri pentru tinerii săraci, la 10 minute de mers pe jos de Cimitirul Străuleşti.
4.000 de noi autorizaţii pentru taxiuri în Bucureşti. 80 dintre ele, alocate mașinilor adaptate persoanelor cu dizabilităţi, ca urmare a unui proces.
Au „răsărit” chioşcurile de flori „desenate” de Ordinul Arhitecţilor. Trecătoare, la Veteranilor: „Mamă, zici că am inaugurat autostrada!”
Termoficare: 300 de milioane de euro pentru centrale noi, automatizare, măsurare consum și monitorizare avarii.
CGMB: „Taxa pe moarte” rămâne neschimbată.
Sectorul 6. Proiecte pentru terenuri de sport şi locuri de joacă. În Giuleşti, un astfel de teren va costa 340.000 de euro.
CGMB: Încă un împrumut de 30 de milioane de euro. O parte din bani, cheltuiți pentru transportul în comun.
Hub de management urban la PMB pentru rezolvarea problemelor de trafic și combaterea poluării.
Parteneriat de 3,4 milioane de lei pentru „HORTIcultură”. Peste o treime, pentru publicitate.
Ilfov. Un nou mall și un brand de fast-food în Nordul Capitalei, la finalul lui 2024.
Tunel de patru kilometri, lângă Aeroportul „Henri Coandă“. Electrificare și un nou traseu pe ruta București Nord – Terminal Otopeni Est.
Sectorul 5. Centrale fotovoltaice de aproape două milioane de euro pentru școli.
O piaţetă aflată la doi paşi de Parlament va purta numele disidentului rom Nicolae Gheorghe.
A fost şedinţă extraordinară pentru bugetul Capitalei. Nicușor Dan: „Dacă nu o să avem un buget, nu mai putem plăti salarii”. Ședința a dus la un blocaj în PMB, după ce acest proiect a picat la vot. Consilierii PSD au absentat, cei de la PNL, „în război“ cu Nicușor Dan.
Ajutorul pentru persoane cu dizabilităţi creşte de la 250, la 750 de lei pe lună, conform proiectului de buget supus la vot (şi respins, momentan) pentru persoanele cu dizabilităţi.
Impozitul clădirilor neîntreținute din Sectorul 2 va crește, din ianuarie 2025, cu 500%. Suprataxarea vizează șase adrese unde cel puțin fațadele imobilelor sunt într-o avansată stare de degradare.
Patru grădini publice urbane intenționează să amenajaze Primăria Sectorului 2. Valoarea proiectelor se ridică la peste 51 de milioane de lei, echivalentul a peste 10 milioane de euro. Cea mai mare investiție pe care Primăria Sectorului 2 vrea să o facă este de 36.164.071,08 lei, cu TVA (7.2 milioane de euro), pentru amenajarea unei grădini urbane pe Strada Nicolae Zamfir nr.1. Durata de execuție a proiectului este de 18 luni.
Primăria Municipiului București a fost amendată de către Garda de Mediu cu 150 de mii de lei, din cauza „lipsei de acțiune în urma înregistrării de niveluri de poluare peste limita admisă, mai multe zile succesive”. Nicușor Dan spune că va contesta amenzile.
Iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, i-a solicitat primarului Capitalei să suplimenteze ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General cu un punct discutat deja în ultimele săptămâni: fuziunea ELCEN – Termoenergetica.
Amenzile pentru zgomotul pe timp de noapte au intrat iar la vot. Proiectul a picat în CGMB la sfârşitul lui 2023.
Costul pentru refacerea Podului Calicilor este de 30.800.000 de milioane de euro, însă proiectul n-a fost adoptat în ședința CGMB.
E săptămâna aia din an despre fete, femei, persoane non-binare și oricine se identifică a fiind femeie, de toate etniile și rasele și religiile și clasele sociale și orientările sexuale. Femei la început de primăvară care se bucură de ghiocei și lalele, dar s-ar bucura și mai mult dacă ar avea drepturi și voce și efectiv siguranță să trăiască pe lumea asta. Și an de an ne amintim de toate astea și apoi uităm la fel de repede, dar eu vin către voi în speranța că putem crea împreună (dacă nu la nivel macro) măcar un București mai bun și mai incluziv și, mai ales, mai sigur pentru noi toți. O primăvară superbă tuturor și nu uitați de Baba Dochia și cele 9 cojoace și nu vă lăsați păcăliți de vremea bună și nici de promisiunile goale ale celor mai puternici decât voi🌷
Între 4 și 10 martie are loc festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”.
Astăzi se deschide expoziția Au fost trei surori și doar două cămăși. Fotografii de Justyna Mielnikiewicz, organizată de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varșovia și Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român. Puteți vedea două documentare care au ca personaj central femei, 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐡𝐨𝐨𝐝 / 𝐒𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 (regia Anna Hints) la POINT sau Distanța dintre mine și mine (regia Mona Nicoară) la MȚR, urmat de un Q&A cu Ada Solomon.
Marți, 5 martie, se lansează o carte foarte interesantă, Fondul interzis. Incursiune în antropologia folclorului licențios, de Mircea Păduraru. Lucrarea intenționează să aducă în atenția oamenilor de cultură (mai ales a celor din zona științelor umaniste și sociale) o categorie a creativității tradiționale sistematic ignorată de generații de etnologi: folclorul licențios.
Miercuri, 6 martie, sărbătorim Femeia Lăutăreasă cu Mioara Lincan, Panseluța Feraru, Viorica Rudăreasa, Nicoleta Tudorache și Raluca Radu. Lăutăresele e un proiect căruia Rona Hartner i-a dat sămânța, iar Șaraimanic îl va rodi.
Joi, 7 martie, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției „Jocuri de lumină” a artistului Silviu Preda.
Vineri, 8 martie, la IOMO Gallery se deschide solo show-ul Ioanei Bălțan, FANTASTYFROLIA: A Painted Tale With Tints Of Marzipan. Puteți vedea și filmul EU SUNT TOATE FEMEILE, inspirat din memoriile, jurnalele și corespondențele a 5 personalități feminine din cultura românească de la începutul sec. XX, cărora scriitorul Alex Tocilescu le-a dat viață aducându-le în contemporan sub forma a 5 scenarii de scurtmetraj. La POINT mergeți să vedeți Four Daughters, o experiență cinematografică intimă, o docudramă care a câștigat în 2023 premiul pentru Cel mai bun documentar la Cannes.
Sâmbătă, 9 martie, de la ora 17:00, la Cinema Union, ne întâlnim la a patra seară de film palestinian, dedicată femeilor palestiniene. După proiecție rămânem la o discuție cu invitate din comunitatea palestiniană din București.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Anamaria Nedelcoff și Bianca Stanea. Să ne revedem duminica viitoare!