„Maestrul sinecurilor”, salariul directorului STB…
Și cum a ajuns biletul unic în „moarte clinică”
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în acest weekend.
„Maestrul Sinecurilor”. Kansou Alexandru Hazem, administrator public al sectorului condus primarul PSD Daniel Băluță și consilier general din partea aceluiași partid, a raportat, în ultima declarație de avere, venituri din fonduri publice care ajung la aproape 65.000 de euro, încasate în același an. Banii au ajuns în conturile politicianului pentru mai multe poziții-cheie deținute, ca urmare a susținerii politice, în instituții sau companii de stat.
Averea bugetarului de lux este întregită de un apartament, o casă și două terenuri intravilane. La care se adaugă bijuterii și ceasuri de zeci de mii de euro, precum și două mașini Mercedes.
Salariul directorului STB a crescut de patru ori în ultimii doi ani. În 2023, când a preluat conducerea Societății de Transport București, Daniel Istrate a încasat un venit lunar de circa 3.000 de euro.
După măriri succesive, indemnizația acestuia a ajuns, în 2025, la 12.000 de euro pe lună, echivalentul a 14 salarii medii pe economie.
Reacția STB, în urma dezvăluirilor Buletin de București, aici.
Cum a ajuns biletul unic pentru transportul în comun din Capitală în „moarte clinică”. Biletul unic a fost conceput pentru a moderniza transportul public din București prin accesul facil al cetățenilor la mai multe mijloace de transport cu un singur instrument digital, la standarde europene.
Buletin de București a descoperit că specialiștii din spatele proiectului s-au confruntat cu obstacole birocratice și resurse limitate. Astfel, lipsa investițiilor în echipamente compatibile și dificultățile în corelarea infrastructurilor IT au reprezentat impedimente majore.
Retragerea unilaterală a CFR Călători din parteneriat la începutul lui 2025, cu trenurile către Aeroportul Otopeni, a omorât, practic, conceptul de bilet unic, lăsând în urmă un sistem tarifar confuz, cu multiple prețuri, care afectează acum, în principal, turiștii și navetiștii din Nordul Capitalei. Cei din urmă sunt încurajați astfel, indirect, să se reorienteze către transportul cu autoturismul personal.
Percheziții la Spitalul Militar din București. Trei medici au fost puși sub control judiciar de DNA, fiind acuzați că cereau mită pentru intervențiile chirurgicale. Printre ei se numără și șeful secției de neurochirurgie, care a obținut, anul trecut, venituri de 4.500 euro pe lună.
Un nou protest împotriva violenței asupra femeilor, la București. Încă o femeie însărcinată a fost ucisă de agresorul ei.
Andrew Tate conduce în continuare, deşi a fost prins cu 196km/h în localitate. A contestat procesul verbal al poliţiştilor.
Instructorii de la Metrorex care cereau șpagă pentru angajare au scăpat de închisoare.
Vibrațiile create de șantierul planșeului Unirii, care ar putea fi periculoase pentru clădirile din jur, monitorizate cu senzori montaţi în pereți.
Rata de promovare la Bacalaureat, în București, este de 85,1%. Sectorul 4 este „premiant”, în vreme ce Sectorul 6 e codaș.
Simulare de cutremur major în Capitală. Peste 2000 de salvatori din ţară şi din străinătate participă la exerciţiul de amploare.
Petiţie pentru parcuri mai sigure în Bucureşti, iniţiativa mai multor asociaţii civice din Capitală.
Situație de criză la Muzeul Geologic Român. Angajații nu și-au luat salariile de trei luni, iar instituția s-ar putea închide.
Cum vor circula autobuzele prin Piața Unirii, din 21 iunie. Începe etapa a doua a lucrărilor la planșeu.
Restricţii de trafic pe DN1, în zona Otopeniului, pentru lucrările la magistrala de metrou M6.
Încă o promisiune pentru deschiderea integrală a Autostrăzii de Centură prin sudul Bucureștiului.
Lucrările la cel mai dificil segment de autostradă de pe A0 au ajuns la 70%.
A fost montat pasajul pietonal de pe DN1A, din zona Mogoşoaia, piesă centrală a unui viitor nod intermodal Gara de Nord – Otopeni.
Doar șase clădiri din cele 17 consolidate prin PNRR sunt în faza de execuție. Câți bani trebuie să achite proprietarii.
Încă un pas pentru construirea spitalului din Drumul Taberei.
Peste 100 de cișmele și 10 zone de răcorire pentru combaterea caniculei în Sectorul 6.
Piața Berceni Oltenitei se modernizează cu peste 5.2 milioane de euro. Proiectul se dezbate în Consiliul Local.
49 de școli și grădinițe din Sectorul 2 vor fi renovate.
Terenul de sport și alte două corpuri ale Școlii Gimnaziale I. G. Duca vor fi demolate. Proiectul așteaptă votul consilierilor locali.
Gălăgia făcută în cluburile din Herăstrău, monitorizată cu sonometre. Ce amenzi pot lua patronii care nu respectă legea.
Bine ați venit la un nou solstițiu de vară, cea mai lungă zi și toate vrăjile și superstițiile conexe. Fie că vă puneți busuioc sub pernă, că vă tăvăliți prin roua dimineții, că vă împletiți sânziene în păr sau că vă bucurați de începutul de vară în felul vostru, eu pot doar să ne doresc tuturor multă umbră în lunile ce vin și fie ca toată furia noastră colectivă să ne aducă niște liniște cândva. Poate că nu mai avem vacanțele lungi de vară din copilărie, dar sigur putem să le revizităm când totul devin copleșitor. Pupici!
Între 19 - 22 iunie, La FactoryLab, Centrul FILIA aduce artă și activism împreună, prin ilustrații și produse create alături de artiste locale în cadrul evenimentului Sânziene & Feminism.
Între 23 - 26 iunie, mergeți la Arhive fără centru, programul curatorial a fost realizat în cadrul masteratului „Arhive audiovizuale” de la UNATC, ca parte a cursului susținut de Andrei Rus. Selecția filmelor este realizată în colaborare cu Institutul Francez, pornind de la catalogul său.
Pe 26 - 27 iunie la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, HUMAN SCALE propune două zile de conferințe, discuții și ateliere dedicate desenului și arhivelor arhitecturale.
Între 26 iunie - 16 august la /SAC Berthelot are loc expoziția internațională de grup "The Thin Thread Line", curatoriată de Alex Radu și Thomas Zitzwitz, cu un design expozițional și grafică de Justin Baroncea, Maria Ghement și Alexandra Müller.
Astăzi, 21 iunie, aveți de ales între două târguri, 𝑩𝒐𝒖𝒏𝒕𝒚 𝑭𝒂𝒊𝒓 #58 – La Umbra Târgului în Grădina Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” sau Midsummer Clay – Open Studio & Ceramics Market. La Rezidența9, grădina devine scenă pentru „Beznă de mentă” – o seară de performance poetic și arome proaspete, cu membrii Cenaclului Visceral și plante aromatice în roluri principale. Un ritual urban de solstițiu, curatoriat de Suzana Dan, între poezie, natură și comunitate. Taraf de Caliu revine în Grădina Sticlarilor cu lăutaria autentică din Clejani, pentru o seară intimă și vibrantă la apus.
Duminică, 22 iunie, La Centrul de Resurse în Fotografie, mergeți la „What is Home”, un performance de dans contemporan despre granițele vizibile și invizibile ale spațiului personal. Roda del Mundo se așază în cerc în Grădina Botanică, pentru o zi de muzică vie, dans și întâlniri sonore unice. Artiști din România și Columbia se reunesc într-un spectacol spontan, în care lăutăria și cumbia psihedelică creează o experiență irepetabilă, de la prânz până la apus.
Luni, 23 iunie, la Cinema Elvire Popesco are loc lansarea cărții Kontinental ’25 semnată de Radu Jude, urmată de o discuție cu Ionuț Mareș și proiecția filmului omonim, premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2025.
Vineri, 27 iunie, la POINT, NEprețuite aduce în prim-plan poveștile unor femei care și-au croit rochii din viață trăită – sub îndrumarea designerului Marian Staiculescu. Un spectacol sincer și cald, despre identitate, curaj și redescoperire, susținut de comunitatea #NEpierdute a Asociației Zi de BINE.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB
Cand va apucati sau recomandati investigatiile despre sectorul 3 condus "maiastru" de unul dintre cei mai mari evazionisti de TVA din Romania ? Cateva recomandari care se "vad"cu ochiul liber : zeci de km de garduri zincate pentru atacurile navlitorilor in saptiile verzi, borduriada nesfarsite, strandul inceput de nu stiu cand si nefinalizat si cate si mai cate.