Finală prezidenţială N. Dan - G. Simion, Afacerea „Scrutinul”...
Și pajiștile urbane ale Capitalei
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în această sâmbătă.
Candidatul independent Nicușor Dan a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale alături de liderul AUR George Simion. La nivelul Capitalei, voturile bucureștenilor s-au îndreptat cu precădere către primarul general. În schimb, Simion a câștigat Sectorul 5 și Ilfovul.
Cetățenii sunt din nou așteptați la urne până pe 18 mai. Înscrierile pentru observatori la vot, organizate de asociaţia Funky Citizens, sunt încă în desfășurare.
Despre ce se va întămpla cu Bucureștiul, dacă Nicușor Dan pleacă la Cotroceni, puteți citi în editorialul semnat de jurnalistul Ionuț Lepa.
Și de această dată, alegerile prezidențiale s-au transformat într-o afacere propriu-zisă. În total, peste 360.000 de euro au plecat din conturile primăriilor din Capitală, într-o singură lună, pentru închirierea „recuzitei” alegerilor prezidențiale.
De la activitatea celor 7 primării și 7 consilii locale din Capitală şi până la evenimentele care modelează comunitatea noastră, Buletin de București ține mereu o lanternă aprinsă, 7 zile din 7, pe ceea ce contează cu adevărat pentru voi.
Ne citesc lunar 1 din 4 bucureșteni. În fiecare lună publicăm, în medie, 400 articole despre Capitală.
Ca să ținem lanțul de știri cât mai lung, poți dona simplu și rapid, accesând platforma noastră de donații online.
Mai multe detalii despre cum donezi 3.5% din impozit pentru Buletin de București, aici.
Mulțumim că ești alături de noi în povestea Buletin de București!
Bucureștiul a marcat Ziua Europei, vineri, 9 mai 2025, printr-o amplă manifestație pro-europeană desfășurată sub sloganul „Un singur drum – Europa!”. Evenimentul a adunat zeci de mii de participanți și a culminat cu un marș de amploare din Piața Universității către Piața Victoriei.
Fotoreporterii agenției Inquam Photos au fost prezenți pe tot parcursul evenimentului, în puncte cheie ale manifestației, și au surprins în imagini momentele „simbol” ale marșului pro Europa.
În urma dezvăluirilor Buletin de București, Direcția pentru Cultură neagă achiziția de peste 12.000 euro pentru „vacanța mascată”. O expertă în achiziții publice a afirmat, pentru Buletin de București, că explicația DCMB „nu are niciun fundament”.
Într-un oraș care se confruntă cu un deficit uriaș de spații verzi şi cu temperaturi din ce în ce mai crescute, pajiștile urbane reprezintă o soluție la îndemână pentru autorități.
Practica prin care terenuri „gri”, abandonate și pline de deșeuri, se pot transforma în adevărate oaze de verdeață a fost adusă în București, în urmă cu doi ani, de către Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV). De atunci, din acest model s-au inspirat și administrațiile locale, cu precădere Primăria Sectorului 6.
Influencerul Makaveli, consilierul controversat al Dianei Șoșoacă, susține că va candida la Primăria Capitalei.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, şi rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, pe lista scurtă pentru şefia PSD.
Bâlciul din Parcul IOR. Tiribombele din zona retrocedată, funcţionale în weekend.
Primul tren polonez care va circula în România, cu plecare din București, prezentat la o conferință pentru profesioniștii din domeniul feroviar.
Nicușor Dan spune că nu va susține niciun candidat la Primăria Capitalei, dacă locul de primar general rămâne vacant.
Val de solidaritate cu cele două asociaţii atacate de George Simion, Funky Citizens şi Declic.
Peste 1.000 de lei biletul la festivalul de pe Arena Națională. 20.000 de oameni au cumpărat deja bilete la Neversea Kapital.
Teatrul Masca împlinește 35 de ani.
Festivalul lampioanelor în Parcul Titan, în luna iunie.
Târgul Anticarilor, în Parcul Obor, la finalul lunii mai.
A fost atribuit un prim contract pentru drumul de mare viteză Bucureşti – Giurgiu. Harta cu posibilele trasee.
Cum arată șantierul pentru lărgirea centurii Bucureștiului, între A1 și drumul spre Giurgiu.
Capitala riscului seismic. Alte 25 de clădiri expertizate în București.
Cea mai rapidă locomotivă CFR, care a prins 160 km/h până la Constanța, abandonată în depoul București.
Parcare nouă în Drumul Gura Făgetului, pentru mutarea mașinilor în timpul programului de curățenie.
„Contribuții” private ale edililor de sector în vistieriile partidelor. Zeci de mii de euro de la primarii liberali.
Undă verde de la Consiliul Local pentru folosirea ghenelor îngropate. Urmează licitaţie pentru operator de salubritate.
„Ai mâzgălit, repari”. Primăria Sectorului 6 îi obligă pe autorii de graffiti să revopsească pereții pe care îi desenează.
Peste 1.500 elevi ar urma să fie mutaţi în containere. Se lucrează la şcolile lor; investiţie de 33 milioane lei.
O firmă controlată de ofițeri SIE a câștigat un contract uriaș la Primăria Sectorului 4. Ceilalți concurenți au fost descalificați.
La festivalul Jazz in Church puteţi merge până duminică 11, mai. Tot în acest weekend, Facultatea de Horticultură Bucureşti vă invită la Zilele Horticulturii Bucureştene, pentru a descoperi fel şi fel de flori, arbuşti, răsaduri de legume și plante ornamentale.
La Bazaar pe Victoriei puteţi descoperi micile afaceri locale, dar şi artişti handmade. Veţi avea de ales dintr-o colecţie variată de haine, bijuterii, cosmetice naturale, picturi şi lumânări parfumate.
Wordpress Photo Exhibition a revenit în Piața Universității, cu 138 de imagini ce fac înconjurul lumii: în conflicte, speranțe, fragilități și curaj.
După o tură pe Victoriei, puteţi merge la Cinema Europa, unde se rulează filmele cerute de public: Parasite, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Cinema Paradiso și In the Mood for Love.
Până pe 11 mai, la Combinatul Fondului Plastic, au loc ZILELE SCULPTURII BUCUREȘTI 2025. Tot până duminică, peste 200 de pisici din peste 30 de rase vor fi prezente la Sala Palatului, în cadrul evenimentului SofistiCAT.
Sâmbătă, 10 mai, Khidja descind la Platforma Wolff toată noaptea. La Zadar Bar are loc concertul Sinteze Jazz.
Duminică, 11 mai, Teatrul Evreiesc de Stat vă invită la Perle pe Caldarâm, un concert de muzică tradițională evreiască. Pe Strada Armenească, are loc SLIM - Brunch & Listen.
Academia de Compost ţine un training pe Strada Polonă, iar la Grădina „Unirii la Înălțime” are loc un o acţiune de plantare la înălţime şi un atelier de creaţie DIY terariu suculente.
Tot mâine se deschide şi noul sezon expozițional MNAC.
Marți, 13 mai, are loc lansarea cărţii „Paradis” de Radu Vancu.
Miercuri, 14 mai, puteţi viziona Scurtmetraje românești noi la Cinema Union.
Joi, 15 mai, are loc opening-ul primei expoziții a Deliei Popa - „Loc de Acțiune” la Anca Poterașu Gallery, iar pe seară se ţine concert Claiming Apollo.
Vineri, 16 mai, Norzeatic si Qinta Spartă lansează album în Guesthouse.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Cosmin Pojoranu.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâptămâna viitoare!
Echipa BdB