Datele a 200.000 de persoane din Sectorul 5, scoase la vânzare de hackeri..
Și cum arată „cocoașa de la Focșani” a autostrăzii București-Moldova
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în acest weekend.
O bază de date cu informațiile a aproximativ 200.000 de locuitori din Sectorul 5, dar și alte seturi de date din sisteme conectate la Ministerul de Interne au fost puse la vânzare de către o grupare de hackeri cunoscută internațional, numită RansomHub.
Aceștia au anunțat că nu s-au înțeles cu Primăria Sectorului 5 (PS5), după ce au furat informațiile în urma atacului cibernetic din 26 octombrie.
Specialistul în cybersecurity Bogdan Albei, de la stop-ransomware.ro, a explicat pentru Buletin de București că hackerii au publicat deja pe dark web o mică parte dintre date drept dovezi. Acestea aparțin unor oameni cu funcții importante în instituție, printre care se numără viceprimarul Mircea Nicolaidis, directori, inspectori, dar și polițiști locali.
Reacția Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), aici.
Autostrada București-Moldova primește încă 11 kilometri pe lângă cei aproape 20 de kilometri aferenți centurii municipiului Bacău, dați în folosință în 2020. Cum arată „cocoașa de la Focșani”?
Segmentul de șosea de mare viteză a fost supranumit „cocoașa de la Focșani” din cauza traseului său ocolitor, care adaugă kilometri în plus față de o rută directă. Decizia a stârnit controverse, fiind atribuită unor interese locale și imobiliare.
„Igienizare cu drujba în Otopeni”. Societatea civilă trage un semnal de alarmă cu privire la distrugerea vegetației, în urma „operațiunilor de igienizare” și decolmatare făcute de autorități în zona fostelor canale agricole din Otopeni, inclusiv prin tăierea unor copaci protejați de lege.
Defrișarea vegetației spontane din zona canalelor de desecare, inclusiv a unor nuci, specie protejată de lege, are loc într-un oraș în care suprafața spațiilor verzi reprezintă doar 1% din totalul intravilan, condus de un primar care a fost trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri destinate sistemului de canalizare.
În Capitală, Nicușor Dan anunță noi amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul IOR. Cea de 35 de milioane de euro este încă „în curs de judecată”.
Situația s-a înrăutățit în ultimele săptămâni, arbori masivi fiind puși la pământ chiar de către proprietar. Mai multe detalii, aici.
Parlamentare București. Pe 1 decembrie vin alegerile, iar PSD propune 14 candidați pentru Bucureşti: 10 pentru Camera Deputaților și alți patru pentru locurile din Senat. Cine sunt și ce avere au politicienii din vârful listelor social-democraților?
În Ilfov, PSD vine cu nume precum Ioan Vulpescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta și consilier al lui Ion Iliescu, pentru Camera Deputaților, și Andreea Constantinescu, administratorul public al Orașului Voluntari și fost consilier în cadrul MAE și Ministerul Afacerilor Europene, la Senat. Listele complete, aici.
Nicușor Dan acuză Avocatul Poporului că „apără mafia imobiliară”.
Lucrările la fațada Hanului Solacolu sunt gata. Tramvaiul 21 revine pe ambele sensuri.
Grindeanu promite în campania electorală 23 de locomotive electrice noi ce vor deservi Capitala.
Nicuşor Dan continuă întâlnirile cu prezidenţiabilii. Ce au spus Geoană şi Simion despre „lista în 20 de puncte”.
Localitatea Sinteşti, supravegheată cu drone, din cauza arderilor ilegale de deşeuri.
Târgul de Crăciun din Piața Constituției își deschide porțile pe 29 noiembrie.
Animalele de companie au voie acum și în sediul Primăriei Sector 1.
UrbanEye Film Festival 2024: proiecții, dezbateri despre oraș, ateliere pentru copii.
Cazul Alfred Bulai modifică legea. Sesizările privind hărțuirea sexuală vor fi trimise imediat la Poliție și Parchet.
A fost semnat contractul pentru ultimele lucrări din cartierul Henri Coandă.
Lucrările la viaductul de la Cernica, începute cu întârziere. Tronsonul trebuia finalizat în octombrie 2024.
54 milioane de euro finanțare pentru reconstruirea Colegiului de Poștă și Telecomunicații. Toate cele cinci corpuri, într-o stare avansată de degradare, urmează să fie demolate.
Stadiul lucrărilor la pasajul pietonal Obor. Investiția a fost anunțată încă de la finalul anului 2022.
Diagrama de semaforizare pentru Prelungirea Ghencea cu Drumul Valea Largă, modificată în urma ambuteiajelor.
Averea noilor primari ai Bucureștiului. Cel mai bogat conduce cel mai sărac sector.
Taxa de închiriere a unui loc smart parking din Sectorul 6 ar putea fi majorată la 200 de lei pe lună.
Primăria Sectorului 1 cere în administrare parcul Floreasca şi parcarea de sub pasajul Basarab.
Noi tarife în piețele din Sectorul 6. Taxe diferențiate pentru piețele reabilitate.
Cinematograful Giulești și Baza Sportivă „Cireșarii”, de la Ana la Caiafa, până la modernizare.
Ne cam tot adâncim în toamna asta melancolică și e din ce în ce mai friguț și iar îmi vine să vă scriu o compunere despre cum se așterne covorul greu de frunze peste orașul adormit și doamna toamna se luptă cu ultimele puteri înainte să o lase pe doamna iarna să intre în peisaj. E vreme de mers la filme și expoziții, nu prea mai e de umblat pe afară, dar dacă mai prindeți câte o urmă de soare, să vă bucurați de ea. O săptămână superbă vă doresc!
Până pe 11 noiembrie mai puteți prinde niște filme la ediția a 9-a Bucharest Short Film Festival.
Din 9 în 10 noiembrie, deci timp de 24 de ore, RECUL vă invită la spectacolul 𝐒𝐏𝐄𝐂𝐈𝐀𝐋. 𝐂𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧* 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢 - o cercetare artistică asupra înțelesurilor și filosofiei din spatele termenului de SPECIAL.
Astăzi, 9 noiembrie, începeți ziua cu o tură pe la yard sale-ul de la Londohome. Suprainfinit Gallery vă invită la o zi de discutat despre fragilitate - On Fragility Symposium. Galeria Ivan vă așteaptă la vernisajul expoziției "The weaving process: from sketching to weaving", o expoziție care reunește lucrările a zece studenți de la departamentul de Arte Textile și Design Textil a UNARTE.
Duminică, 10 noiembrie, la Grădina Botanică din București are loc conferința 𝐶𝑜𝑛𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑢𝑖𝑟𝑒 𝑐𝑢 𝑝𝑙𝑎𝑠𝑡𝑖𝑐𝑢𝑙, unde se va explora istoria plasticului și motivele pentru care acest material a devenit esențial în toate industriile umane și omniprezent în jurul nostru.
Marți, 12 noiembrie, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării are loc o dezbaterea Știrile nu au etnie - Recunoaște și combate hate speech-ul. Centrul Ceh vă invită la o nouă ediție de Fiction Tuesdays cu proiecția filmului Wolf's Hole (Vera Chytilová, 1987).
Joi, 14 noiembrie, puteți merge la două expoziții: “Metus Machina” al artistului Obie Platon la Kulterra Gallery sau expoziția foto-documentară „Dincolo de ape” la Centrul Artelor Vizuale Multimedia. La Londohome are loc a XX-a ediție a Cenaclului Matca.
Vineri, 15 noiembrie, platforma de Teatru Politic și Academia Totally Spice vă invită la un triplu eveniment: dezbatere „Mai este nevoie de teatru politic?”, warm-up și karaoke cu Paula Dunker și closing party Academia Totally Spice.
Captura Săptămânii - „Alegeri”
Foto: Florin Râşteiu
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB