Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în această sâmbătă.
O femeie de doar 23 ani, gravidă, a fost împușcată mortal pe stradă, sub privirile propriei fiice.
Pentru asta, a fost învinuită chiar și după moarte. Teodora Marcu nu mai are o voce cu care să se apere. I-a fost răpită de un bărbat de 49 ani, care a ademenit-o încă de mică, într-o relație abuzivă.
Ca să-i dea voce Teodorei, mii de persoane s-au adunat în fața Guvernului, la protestul organizat de Centrul FILIA, sub mesajul „Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puțin”.
Fiindcă Teodora poate fi oricine. Mai multe detalii de la faţa locului, în reportajul semnat de Andreea Tudor și Ana Anghel-Dimache.
Crima a avut loc în Cosmopolis, unde nu există un post de poliție, un echipaj permanent, o minimă infrastructură de siguranță, după cum povesteşte jurnalistul Cătălin Doscaş în editorialul „Cosmopolis din „Ilfovistan”, ghetoul „de lux” din Nordul Capitalei”.
Vot „sătesc” în Sectorul 5. „Cine este pentru ordinea de zi? Împotrivă? Abțineri?” – 25 de consilieri locali ridică mâna pentru a vota. Ulterior, cineva numără cu voce tare. Așa arată poza la minut a ultimei ședințe de Consiliu Local a Sectorului 5, care a avut loc la finalul lunii mai.
Votul, într-una dintre cele mai bogate primării din țară, se desfășoară în continuare prin ridicare de mână, la fel ca în satele uitate ale României. Asta, în condiţiile în care instituţia condusă de Vlad Popescu Piedone a încredinţat direct un contract de peste 50.000 euro pentru introducerea sistemului electronic de vot.
La cine au ajuns banii, vă povesteşte jurnalistul de investigație Florin Râșteiu, aici.
Încep lucrările pentru refacerea Planșeului Unirii. Splaiul Independenţei va fi închis pe un tronson, între Piaţa Naţiunilor Unite şi Piaţa Unirii, pentru șantierul ce ar urma să fie deschis săptămâna viitoare, pe 10 iunie.
Se va amenaja un drum provizoriu, care să preia fluxul de trafic gâtuit. Marile restricţii ar urma să rămână în vigoare circa jumătate de an, anunță primarul Daniel Băluță.
După ce l-a numit „impostor“ pe Nicușor Dan în „războiul de la Unirii”, primarul Sectorului 4 declară „Eu și președintele am rezolvat o problemă. Restul e cancan”.
Cea de-a douăzecea ediție a marșului Bucharest Pride revine astăzi, 7 iunie, pe traseul tradițional cuprins între sediul Guvernului și Palatul Parlamentului. Manifestația se va încheia în Parcul Izvor, cu discursuri și concerte, anunță organizatorii.
Programul complet al paradei de pe Calea Victoriei, aici.
Istoria marșului a început în 2005, sub denumirea de Marșul Diversității, ulterior GayFest, iar din 2014 a devenit oficial Bucharest Pride. În cei 20 de ani, traseul evenimentului a variat, iar din 2018 a fost stabilit pe Calea Victoriei.
Cu toate că au trecut 20 de ani de când comunitatea LGBTQ+ din România iese în stradă pentru vizibilitate și pentru a-și cere drepturile, autoritățile române continuă să gestioneze ineficient abuzurile şi agresiunea la sunt supuşi membrii comunităţii.
Mișcarea a fost însoțită constant de incidente violente: de la simple huiduieli la agresiuni fizice directe. Mai multe detalii, în interviul: „20 de ani de Pride: violențe în stradă și agresiuni ignorate. Director Accept: Victimele sunt descurajate să depună plângere”.
Mega proiect rezidențial în Colentina, deblocat recent: Blocuri de 11 etaje între case, investiție de 43 milioane euro.
Noi percheziții în cazul medicilor acuzați că ar fi ucis pacienții, la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
Ministrul Mediului amenință cu demiteri dacă va fi deschis drumul prin pădurea Băneasa, pentru cartierul Greenfield.
Dezvoltator blocat în instanţă să ridice un bloc de 11 etaje lângă Delta Văcăreşti.
Fostul deputat PDL Cristian Boureanu, acuzat de agresiune sexuală, de o tânără de 23 de ani. „Îţi stă bine la mine în pat”.
Balcon căzut peste o maşină, în centrul Capitalei. Blocul cu risc seismic I, expertizat încă din 1994, nu era inclus în programele de consolidare.
Câţi bani pentru chirie vor primi bucureştenii evacuaţi din blocuri cu risc seismic, ce vor fi consolidate.
Trenurile Soarelui. 18 perechi de trenuri vor asigura legătura între București și Constanța, pe parcursul verii.
Bani pentru cuplurile și femeile singure infertile. Ajutorul financiar intră în dezbatere în Consiliul General.
Un nou târg de adopții în Parcul Titan, la Hello Doggie Festival.
Studenții care nu au gări în localitatea de domiciliu vor beneficia din nou de reducerea tarifului de călătorie cu trenul.
Încă un tramvai cu podeaua străpunsă de şină. De data asta s-a întâmplat pe linia lui 32, aproape de Piaţa Regina Maria.
Mega-podul de peste râul Buzău, care va lega Bucureștiul de Focșani pe A7, aproape de finalizare.
Progres pe cel mai dificil tronson din Autostrada Bucureștiului: sunt montate grinzile peste Lacul Cernica.
Infiltrațiile de apă de la Salina Praid, cunoscute la București de peste 20 de ani. Nu s-a făcut nimic.
Creșă nouă, de peste 5,7 milioane de euro, construită pe Bulevardul Maniu.
Școala Victor Brauner se deschide în toamnă.
Proiectele de extindere a patru spitale bucureștene ar putea fi deblocate. ASSMB a găsit o linie de finanțare.
Primăria Capitalei dă bani pentru screeningul de cancer de sân și col uterin. Proiectele se votează în Consiliul General.
Dezinsecție în toată Capitala. Compania de igienizare a demarat al treilea tratament de combatere a țânțarilor.
În weekend plouă doar cu evenimente, iar multe din ele se întind pe ambele zile:
Descoperim debarcaderul Timpuri Noi la Dâmbovița Delivery, care crește frumos de la an la an (anul acesta suntem așteptați și la un atelier de bricolaj).
Fiți cu-Minți Creative Fest strecoară artă prin tot felul de locuri din București.
N-avem „Străzi Deschise”, dar tot închisă va fi Calea Victoriei, de data aceasta pentru deja tradiționalul marș Bucharest Pride, care se termină în Parcul Izvor cu un performance (19:30) si apoi încă unul al Eirikăi Isac.
După marș, puteți poposi pe la Amzei Block Party (unde e și finisajul expoziției NEW HOPE a lui Roman Tolici) sau la târgul de viniluri Paradis-Paradis de la Control. Tot la Control are loc after-party Bucharest Pride cu clasicul Rădescu la butoane de Dirty Disco. Dacă ai chef de Manasia, apăi află că și-acolo e un after-party Pride. Iar dacă te scoli târziu duminică, mergi la Lente Arcului pentru un „late lunch in the garden”.
La Cinema Europa rulează tot weekend-ul filme clasice precum Amelie, La La Land sau Groundhog Day.
Dintre târguri, se remarcă Dischisar Summer Fest (la Impact Hub) și Târgul Artizanilor Urbani (la nJOY, unde sâmbătă seara se proiectează și meciul de fotbal Austria vs România).
Caiace și hamace pe Lacul Floreasca sau American Independent Film Festival la Elvire Popesco și MȚR (toate încasările din bilete vor merge către cei de la Declic). De ce nu ambele?
Sâmbătă, Taraf de Caliu prestează la Berăria H. Pe Str. Liveni se adună, între orele 11-14, producători locali la Piața Altfel. De la ora 12 Muzeul Recordurilor Românești te invită la o expoziție de pictură în relief, iar Tudor Pop te invită la lansarea Lacrimosa. Platforma Wolff găzduiește party Misbits, iar Art Safari ne propune (printre altele) o incursiune în lumea unor Pictori Uitați. De la 18 ne uităm după drepnele negre - păsările care dorm în la Biserica Kretzulescu.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Cosmin Pojoranu.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim săptămâna viitoare!
Echipa BdB