Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în acest weekend.
Săptămâna aceasta a avut loc comemorarea a nouă ani de la tragedia din Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015. 65 de tineri și-au pierdut viața din cauza incendiului, pe loc sau, ulterior, în chinuri, prin spitalele de stat.
Deși apatia generală este evidentă de ceva timp încoace, cei care au venit să aducă un omagiu vorbesc în continuare, printre altele, despre nepăsarea politicienilor. O nepăsare care nu poate fi mascată de coroanele de flori aduse de aghiotanții din instituțiile publice.
Jerbele de stat fac parte dintr-un ritual mecanic, care se petrece anual, pe 30 octombrie, ca înlocuitor pentru acțiuni concrete. Poate chiar și dovadă vie a amneziei cu care ne confruntăm, ciclic, odată la patru ani.
Corupția a ucis și a câștigat până la urmă? – este întrebarea care parcă stă scrisă acum în privirile celor imortalizați în fotografiile expuse în fața fostului club. O acuzație mută, care ne redeschide de fiecare dată rana din conștiința noastră colectivă.
Mai multe detalii de la fața locului, în reportajul semnat de Cătălin Anghel-Dimache.
Dincolo de infecțiile nosocomiale din spitale, care i-au ucis ulterior pe supraviețuitorii incendiului de la Colectiv, o întrebare persistentă, conturată într-un alt dosar de corupție în urma tragediei, a vizat barocamera de la Spitalul de Urgență Floreasca. Aparatura medicală, cu specializarea aferentă, fusese inaugurată de două ori, însă la momentul tragediei, secția era nefuncțională.
Recent, Buletin de București a dezvăluit că unitatea medicală, cu standard de spital regional, cu aproape 800 de paturi, 15 specializări și unitate UPU-SMURD, unde au fost trimise primele victime scoase din flăcările de la Colectiv, funcționează cu un singur computer tomograf, care se strică regulat, după ce al doilea a fost scos din uz din cauza vechimii.
An de an, cu câteva luni înainte de sărbătorile de iarnă, primăriile din întreaga țară cheltuiesc sute de mii de euro din bani publici pentru a împodobi cu luminițe și brazi orașele și satele României.
Practica devenită deja o tradiție nu face excepție în Capitală și zona metropolitană, chiar dimpotrivă, cheltuielile tematice pentru Crăciun sunt mai ridicate decât în multe alte locuri.
Primăria Otopeni, condusă de liberalul Sliviu Gheorghe, a încheiat în a doua jumătate a lunii octombrie un contract pentru servicii de montare și demontare a iluminatului festiv pentru sărbătorile de iarnă.
Contractul a fost atribuit direct firmei care aproape an de an primește bani pentru montarea și demontarea luminițelor care împânzesc orașul de Crăciun. Serviciile prestate de Adrian Electro Lighting SRL vor scoate din vistieria locală aproximativ 33.000 de euro.
Primăria Tunari s-a alăturat cheltuielilor din bani publici pentru sărbătorile de iarnă. Încă din luna august, comuna ilfoveană a încheiat un contract de 52.000 de euro cu același SRL, pentru închirierea, montarea și demontare luminițelor de Crăciun.
Atracția târgului de Crăciun, despre care nu există detalii în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), va fi construită din metal și împodobită cu „cetină naturală și decorațiuni”.
CREART organizează anual evenimentul dedicat sărbătorilor de iarnă în numele Primăriei Municipiului București (PMB), conduse de Nicușor Dan.
În plus, Compania Municipală Iluminat Public București a dat startul licitației pentru luminițele și ornamentele de Crăciun. În platforma publică unde se anunță achizițiile a fost pus la bătaie un contract de aproape 2.5 milioane de lei, adică aproximativ jumătate de milion de euro.
Negocierile dintre sindicatul Metrorex și conducerea companiei au ajuns într-un punct critic, de maximă tensiune, au transmis surse BdB din transportul subteran. Cu toate că joi, 31 octombrie, mandatul de negociere al USLM a expirat, comisia delegată de Consiliul de Administrație al Metrorex încă nu a ajuns la un consens cu sindicaliștii.
Contactat miercuri seara de Buletin de București, liderul de sindicat Marian Artimon (FOTO) a confirmat ședința de negocieri prelungită: „Suntem foarte aproape de grevă, decât de o înțelegere”.
A început „sezonul senzorilor roșii”. Odată cu scăderea temperaturilor, nivelul de poluare crește semnificativ în orașe. Joi dimineață, 31 octombrie, în jurul orei 09:00, harta senzorilor de monitorizare a calității aerului se înroșise aproape complet, indicând o poluare masivă în București.
Oana Neneciu, directoarea executivă a Ecopolis și coordonatoarea platformei Aerlive, explică pentru Buletin de București că „poluarea de iarnă” este un fenomen constant, care ne afectează de la an la an și culminează cu perioada sărbătorilor.
Aceasta este cauzată de un cumul de factori, de la încălzirea rezidențială și arderile ilegale, la eterna problemă a traficului bucureștean.
Primăria Sectorului 5, atacată cibernetic. Hackerii cer 1 milion de dolari răscumpărare.
Cum ar putea arăta parcul amenajat în locul serelor Ghencea. Proiectul dorit de toată lumea, dar nefăcut de nimeni.
Cât a costat, de fapt, renovarea vilei din București unde ar putea locui Iohannis de anul viitor.
Glasul roţilor de tren metropolitan nu se va auzi prea curând în sudul Bucureştiului. N. Dan: „E fezabil în zona de nord”.
O firmă de recuperare creanțe pune sechestru pe kerosenul dintr-un avion TAROM. Compania reacționează.
Primul tren nou Alstom intră în circulaţie la jumătatea lunii noiembrie, anunţă autorităţile.
Festivalul de Halloween din Sectorul 6 nu va mai avea loc pe Insula Lacul Morii în 2025. Bilanțul ediției din acest an.
Peste 600 de angajați ai Arenei Naționale lucrau ilegal. Amenzi în valoare de 40 de mii de euro.
Primele plantări din viitoarea Centură Verde București-Ilfov. În total, aproximativ 15.000 de puieți vor fi plantați în Bragadiru, Cernica şi Brăneşti.
Un nou târg de adopții de căței are loc sâmbătă, 9 noiembrie, în zona Mihai Bravu. ASPA anunță și campanie de sterilizări gratuite.
Contractul pentru Centura Buftea a fost semnat. Cât ar trebui să dureze șantierul.
Faza a II-a din parcul Lacul Morii, scoasă la licitaţie. Preţul estimat este de 19.1 milioane de euro.
Blocul ARO – Patria consolidat cu fonduri nerambursabile. Încă trei clădiri reabilitate în București.
Peste 300.000 de locuri de parcare în Capitală. Unde s-au înregistrat cele mai mari venituri din parcări.
Armistiţiu după „Bătălia din Piața Unirii”. „Cooperare totală” pentru reabilitarea planșeului din centrul Capitalei.
Referendumul lui Nicușor Dan va fi organizat în aceleași secții de vot cu alegerile prezidențiale.
Primăria București a schimbat numărul de telefon la care se poate face plata parcării prin SMS.
Peste 2,5 milioane de euro pentru renovarea monumentelor din Capitală.
Noii primari din București și-au preluat mandatul. Ce au făcut prima dată.
M100, programul național pentru neutralitate climatică. Sprijin pentru ca Bucureștiul să reducă poluarea până în 2035.
Fata voastră cu recomandările împlinește x ani marțea viitoare și nimeni nu iese marțea. Așa că m-am gândit să fac ceva mâine, dar toate superstițiile despre sărbătorit ziua înainte recunosc că m-au cam speriat - nu am nevoie de extra ghinion și necazuri așa că o să am grijă să am bani în portofel, lumânări pe tort, să nu-mi cumpăr chiloți noi și să mănânc sare, să nu cumva să prind pe cineva că-mi aduce flori albe sau să-mi dăruiască ceasuri. A mai trecut un an aici cu voi, navigând printre evenimente, vă doresc și vouă ce-mi doresc și mie, pupici nouă tuturor 💞
În weekendul 1-3 noiembrie are loc ultima ediție din anul acesta de Piața de Artă și Design sau poate vreți să știți ce muzică o să fie la Bar Ton.
Între 6-10 noiembrie mergeți la cea de-a XI-a ediție a UrbanEye Film Festival la Cinema Elvire Popesco. Tema ediției este binele comun.
Între 8-9 noiembrie la Random House va avea loc expoziția și instalația artistică “Mihail Sebastian și tinerii cu sufletul de crin” - care remixează web-comic-ul cu același nume.
Astăzi, 2 noiembrie, are loc un atelier de colaje din afișe de arhivă ale MNAC. Documentarul TATA vine pentru prima oară în fața audienței din București, cu o proiecție în prezența echipei la Les Films de Cannes à Bucarest. La Goethe-Institut se deschide Chronicles from In-Between 495 to 570 nm, o expoziție interdisciplinară care explorează paradoxurile dintre progresul tehnologic și provocările de mediu.
Duminică, 3 noiembrie, începeți ziua cu un tur al street art-ului din București. La British Council, începând cu ora 17:00 mergeți la un dialog cu Raluca Paraschiv și Iris Ordean, curatoarele și coordonatoarele proiectului, și artiștii și mentorii invitați. Împreună vor povesti cum a luat naștere Oraș în Buclă, cum s-au desfășurat cercetările critice creative, precum și lucrările de artă rezultate aici. La Institutul Francez se lansează proiectul 3'17”, o serie de lucrări hibride care respectă o durată strictă de 3 minute și 17 secunde, o referință la conținutul condensat al erei digitale (și, de altfel, durata medie a unei melodii pe Spotify).
Luni, 4 noiembrie, la Centrul Ceh puteți vedea documentarul Werner Herzog: Radical Dreamer (Thomas von Steinaecker, 2022, 1h42'). Berea cehă Budweiser Budvar este din partea casei. La Serala Londonhome, ne întrebăm împreună cu Liviu Papadima De ce și cum citim chestii.
Miercuri, 6 noiembrie, va fi din nou Roda del Mundo în Control Club cu trei femei latine din Panama, Spania și România care vor face cerc în jurul lor și al lăutarilor.
Captura Săptămânii - „Portal”
Foto: Cătălin Doscaș
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB