Candidat nou la prezidențiale, autobuze cu gaz lichefiat în Capitală…
Și Sărbătorile în Bucureștiul comunist
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în acest weekend.
Capitala României era epicentrul național al „Epocii de Aur”, în urmă cu 35 de ani. Curentul electric cu porția, frigul din apartamente iarna, cozile de la Alimentara și PECO, mijloacele de transport în comun rare şi supraaglomerate, lipsa presiunii la gazul metan de la aragaz și demolările care erau în toi făceau parte din tabloul zilnic al unui oraș „gri” și la propriu și la figurat.
O fereastră către această perioadă de tristă amintire a fost zugrăvită în paginile unui jurnal intim scris între 1985 și 1989 de arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut drept „părintele” magazinului Unirea.
Din jurnalul său, Buletin de București a selectat doar zilele prin care putem vedea cum arătau sărbătorile în Bucureștiul comunist
20 Decembrie: „Lumea știe ce trăim noi acum?”
Serialul continuă în zilele următoare și cu alte consemnări ale arhitectului Gheorghe Leahu.
De altfel, autobuzele cu gaz lichefiat ar putea reveni în București, după 35 de ani. STB SA a demarat o procedură de consultare a pieței pentru o viitoare achiziție de autobuze noi, alimentate cu GNL (Gaz Natural Lichefiat), cu podea total coborâtă și lungimea de 12 metri.
Avem şi un candidat nou la prezidenţiale. Este vorba despre Nicuşor Dan.
Decizia primarului general a venit după zece zile de incertitudine în care a dat de înţeles că „analizează” varianta împreună cu echipa sa.
Între timp, scandalul din IOR continuă. Drujbașii care taie de câteva luni copacii din zona retrocedată a parcului s-au întors vineri, 20 decembrie, la doar o zi după ce administratorul terenul a încercat să scoată ilegal lemnul tăiat.
În încercarea de a opri tăierile, cetăţenii s-au pus în fața drujbelor, îmbrățișând copacii. O activistă a fost băgată cu forţa în maşina poliţiei, pentru că „stânjenea activitatea” drujbașilor, arată o serie de imagini apărute în spațiul public.
Odată ce noul Cod Silvic va intra în vigoare, tăierile ilegale de arbori din oraşe vor deveni infracţiune şi vor putea fi pedepsite inclusiv cu închisoarea. Ce alte schimbări aduce legea.
Viaductul de la Cernica „s-a transformat” în dig din pământ. Acesta face parte din Lotul 4 al A0 Nord care ar fi trebuit finalizat în octombrie 2024.
Lucrările au fost întârziate de autoritățile de mediu care nu au elaborat la timp un studiu privind impactul șantierului asupra lacului Cernica și zonei adiacente care face parte din aria naturală protejată Natura 2000.
Drumul Taberei a fost cel mai căutat cartier din România, în 2024. Prețul apartamentelor, în creștere.
Consiliul Local al Sectorului 1 șterge 77 milioane de lei din impozitele neplătite de către cetățeni și firme. Cine sunt beneficiarii.
Nouă poliţişti de la Secţia 16 care au torturat doi tineri în Capitală, condamnaţi la închisoare.
Sectorul 1 este executat silit pentru 124 de milioane de lei, din litigii cu Romprest. Scandal cu privire la comisia care trebuie să verifice situația executărilor.
Noi probleme pe magistrala 1 de metrou. După şina ruptă, a căzut sistemul de taxare.
Traficul rutier restricționat în centrul Capitalei, pentru comemorarea Revoluției Române. Mai multe linii STB au trasee deviate.
Manifestație pentru Palestina sâmbătă, în fața Teatrului Național: „Fără sărbători și anul acesta”.
CFR Călători ia comision la plata cu cardul pe trenul spre Aeroportul Otopeni.
Acces gratuit la patinaj pe Berceni Arena, în luna decembrie.
Care sunt noile prețuri la apa uzată, din Capitală. Tarifele, în dezbatere publică.
Hoteluri pentru câini și pisici, în București și Ilfov, care funcționează de sărbători.
Impozite şi taxe locale pentru anul 2025 mai mari cu 10,40%, în Bucureşti.
Avantaje pentru autovehicule hibride în București: parcare gratuită și impozit redus cu 95%.
73 de kilometri de conductă au fost modernizați în 2024. Câți kilometri au fost înlocuiți în ultimii patru ani.
11 oferte pentru studiul de fezabilitate la drumul de mare viteză București-Giurgiu.
4 trenuri noi de la București la Brașov. Bilete mai scumpe. Cât costă o călătorie spre Aeroportul Otopeni.
Cine sunt noii viceprimari ai Sectorului 6. Ion Tănăsuică, fostul „rege al economatelor”, Angajament cu Securitatea, din detenție şi Paul Moldovan, administratorul public „împrumutat” la Sector 1 şi colegul lui Ciprian Ciucu la ANFP.
Primăria Sectorului 4 suspendă din nou scutirile la impozitul pe proprietate. Cine pierde această facilitate.
Piața Orizont din Sectorul 6, proiect de reamenajare de 9,6 milioane lei.
13 intersecții din Capitală vor fi semaforizate. Proiectul costă peste 3 milioane de euro.
Impozitul pentru clădirile degradate va crește cu până la 500% pentru 19 proprietari din Sectorul 1. Care sunt imobilele vizate.
Sectorul 6 va contribui la construcţia noului pod Săbăreni, cu 40% din sumă. Restul sumei vine de la Sectorul 1.
Dragilor, vă scriu penultimele recomandări din 2024, așa că mă păstrez pentru săptămâna viitoare cu concluziile acestui an.
Lista e scurtuță pentru că toată lumea se retrage spre case și mese festive. E un moment foarte potrivit să învățăm cât de diversă e definiția familiei și pe această cale vreau să mulțumesc familiei mele alese care, deși e răspândită prin toată Europa, m-a ținut pe linia de plutire.
E și un moment cu mult stres și anxietate, cu întrebări nepotrivite despre ce alegem să facem cu viețile și corpurile noastre, dar vorba meme-urilor: dacă te întreabă când te măriți, tu întreabă-i cu cine au votat - și mănâncă-ți sarmalele cu poftă în timp ce-i privești cum se ceartă.
Și indiferent dacă sărbătoriți sau nu, vă dorim zile liniștite și multă răbdare. Pupici cu sclipici 💕
Pe 21-22 decembrie la Mezanin Market și la Dichisar de iarnă aveți ultima șansă să luați cadouri mișto de Crăciun.
Astăzi, 21 decembrie, Teatrul Masca își invită vecinii la împodobit bradul mare din curte și brazii mai mici făcuți din materiale reciclabile.
Seara o puteți începe cu deathbycoconut și What are people for? live în Control, apoi dați o tură pe la Manasia unde se întâlnesc legendele Aldessa, Mitroi și Andreix și stați până dimineața la Platforma Woolf cu Khidja.
Duminică, 22 decembrie, mergeți la un tur ghidat despre Revoluția din 1989. Muzeul de Artă Recentă vă invită la un atelier de fotografie, Povestea Instantaneelor – Polaroidul. La Manasia Hub, pasionații de șah pot merge la un turneu crăciunistic.
Joi, 26 decembrie, Corp. (Admina, Chlorys și von Bülove) vă așteaptă în Control cu o superbă petrecere de final de sezon.
Captura Săptămânii - „Coaliție”
Foto: Cosmin Pojoranu
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Sărbători fericite, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB