Buletin de București, distins cu două premii Superscrieri…
Și parcare-mamut lângă Hala Laminor, cu 77.000 de euro pentru un loc
Ziua bună, dragi cititori! Ne bucurăm să vă avem alături de noi și în această sâmbătă.
Echipa Buletin de București a fost dublu premiată în cadrul celei de-a 14-a ediții a Galei Superscrieri, pentru două investigații jurnalistice. Publicația a primit patru nominalizări și a obținut locul I și locul III la categoria „Presă Locală”.
Premiul I a fost acordat investigației „Clanul «Sărmanilor». Cum ajung apartamentele sociale din Otopeni la oamenii primarului”, o ancheta semnată de jurnaliștii Buletin de București Florin Râșteiu și Cătălin Doscaș și de Andrei Ilieș (imagine) și Cristian Delcea (editor video), de la Recorder.
Articolul a scos la lumină practici discutabile privind alocarea de locuințe sociale apropiaților primarului Silviu Gheorghe, în detrimentul unor persoane nevoiașe.
Parcarea-mamut de lângă Hala Laminor, cu 77.000 de euro pentru un loc, a fost aprobată de Consiliul Local al Sectorului 3, într-o ședință cu ceartă și aluzii la complexul Hils al familiei Negoiță din apropiere.
A fost un vot strâns – 15 pentru proiect a 13 împotrivă. Proiectul a fost votat de consilierii PSD, AUR şi PMP, în vreme ce membrii PNL, USR, Forţa Dreptei, REPER şi SENS s-au împotrivit.
Ulterior, USR Sector 3 a transmis că va depune în Consiliul Local o hotărâre pentru a opri proiectul parcării de 146 milioane euro.
Nicușor Dan a semnat autorizația de construire pentru refacerea planșeului Unirii, în ultima sa zi de mandat. Documentul a fost motivul unui lung conflict între primarul general și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
Lucrările ar putea începe săptămâna viitoare, potrivit unor surse G4Media implicate în proiect.
Inițial, lucrările erau planificate să înceapă în Parcul Unirii, însă primele intervenții ar putea avea loc direct cu etapa a 2-a, în zona Hanul lui Manuc. Aceasta are un impact mai mare asupra traficului, dar s-ar derula în perioada verii, când circulația este mai redusă.
Iulian Hatmanu, de la REPER, a fost ales viceprimar al Sectorului 1. Prima sa declaraţie din noua funcţie.
Români duşi la cerşit şi furat în SUA. Percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar DIICOT, în colaborare cu Homeland Security.
Primăria Sectorului 2 vrea să amenajeze un centru pentru deșeuri și zăpadă contaminată chiar lângă un viitor parc natural.
Metroul „Ilfov”, de la Alstom, în teste pe Magistrala 5. Metroul „Giurgiu”, pe Magistrala 2.
Chinurile „renașterii“ din Piața Matache. Concurs de soluții și parteneriat cu OAR București.
Admitere liceu 2025: care au fost ultimele note „de intrare” la cele mai căutate specializări din Capitală.
„Brigada Ciclistă”. Prima rețea de bicicliști voluntari care vor acționa în caz de cutremur.
Bucureștiul devine orașul copiilor de 1 iunie.
Consultare publică pentru modernizarea Parcului IOR. Alei din lemn, supraveghere video şi muzică ambientală, printre sugestii.
Consultare publică pentru construirea unui muzeu vizavi de Primăria Sectorului 3.
Al doilea utilaj care forează pe magistrala M6 a intrat „la lucru”. „Sfânta Ana” sapă de la staţia Tokyo, spre 1 Mai.
Programul „Trenurile Soarelui” se va termina mai devreme anul acesta.
Cum va arăta „Primăria Galbenă” din Piața Amzei.
Dentiștii rezidenți vor trata gratuit locuitori ai Sectorului 3 încă patru luni, în spaţiul pus la dispoziţie de Primărie.
De la București la Craiova pe autostradă, din iulie. Secretar de stat: Nodul rutier are 80% asfalt.
A început West Side Flower Fest. Tot ce trebuie să știi despre festivalul de flori din Drumul Taberei.
Program de aprovizionare a populaţiei, în caz de mobilizare sau război, la vot în Consiliul Local al Sectorului 1. Lista raţiilor de alimente.
Încă o tranşă de bani pentru terminarea lucrărilor la mănăstirea Christiana. Ajutor financiar şi pentru parohia Teiul Doamnei Ghika.
7 milioane de lei finanțare nerambursabilă pentru proiecte inițiate de societatea civilă.
Primăria Sectorului 6 cere transferul bulevardului 1 Mai, de la Capitală, pentru lucrări de amenajare.
Începe luna Pride și se termină și ploile astea nebune, iese soarele și pe străzile noastre ca să ne putem bucura de vară și să sărbătorim iubirea și diversitatea în toate formele ei 🩷
Și mai e și 1 iunie, o zi când eu mă întorc mereu la mine mică și fără griji (nu pentru că nu ar fi fost frici și griji, ci pentru că nu le înțelegeam prea bine), mă întorc la verile lungi și pline de aventuri inventate. Și asta vă doresc și vouă, un început de vară fix așa ca cea din copilăria mea!
Între 25 mai - 8 iunie, la Centrul de Resurse în Fotografie, artistul Bogdan Gîrbovan expune o nouă serie fotografică curată de Diana Marincu, care chestionează relația om-animal și estetica privirii, într-un demers vizual performativ și provocator.
Între 29 mai - 1 iunie, Portugalia, țara invitat de onoare la Bookfest 2025, va fi reprezentată de o selecție de șase filme care reinterpretează, adaptează sau deschid noi perspective asupra unor figuri esențiale ale literaturii portugheze.
Astăzi, 31 mai, „Wear Your Pride” dă startul lunii Pride cu un eveniment caritabil plin de culoare, styling creativ, muzică live, cocktailuri și un turneu de table — totul pentru a susține serviciile gratuite oferite de Rainbow Care comunității LGBTQIA+. La Sala Cinema UNATC, mergeți să redescoperiți videoclipurile emblematice ale erei Atomic TV și să participați la un dialog cu regizoarea Andreea Păduraru și echipa sa despre conservarea patrimoniului audiovizual românesc. Lansarea noului număr al revistei MATCA se sărbătorește la Control Club cu un concert live Kadjavsi și o noapte de muzică selectată de Eugen Rădescu.
Duminică, 1 iunie, Elvire Rétro prezintă la Cinema Elvire Popesco filmul „Paris qui dort”, o copie restaurată cu coloană sonoră adăugată. La InFlux, are loc un workshop din cadrul Bucharest Pride 2025, unde vorbim despre cum societatea reglementează corpurile tuturor – prin norme despre feminitate, masculinitate, frumusețe, forță sau conformitate. Triumf Amiria te așteaptă la lansarea volumului colectiv SMOCHINA. Antologie de proză scurtă queer, la Random House Bucharest. Laboratoarele Visceral revin cu o sesiune de open mic, alături de lectura poetei Olga Ștefan și o discuție cu publicul, deschizând astfel un spațiu liber pentru poezie și dialog la Centrul Cultural Armean.
Luni, 2 iunie, la Centrul de Teatru Educațional Replika mergeți la spectacolul „În zori, lumina e mai aspră” care are în centru povestea luptătoarei Olga Bancic, figură emblematică a rezistenței anti-fasciste. La Centrul Ceh are loc proiecția documentarului Alice On & Off (Isabela Tent, 2024, 84', RO).
Marți, 3 iunie, la Modul Cărturești Victor Morozov lansează volumul de eseuri „Ecranomanie“, în care explorează mecanismele imaginii și provocările reprezentării lumii prin ecran, într-un dialog moderat de Vlad Cristache, alături de Bogdan Ghiu și Veronica Lazăr.
Miercuri, 4 iunie, la Muzeul Queer, o cină comunitară aduce împreună persoane safice din generații diferite pentru a împărtăși povești despre identitate, rezistență și lupta pentru libertate și vizibilitate în România. La Goethe-Institut, mergeți la spectacolul lectură „Subiect sensibil”, un spectacol documentar bazat pe cercetare etnografică care explorează experiențele consumatorilor de droguri din România și relația lor cu abordarea punitivă a statului.
Joi, 5 iunie, la Muzeul Național Al Literaturii Române se deschide expoziția „Frecvența Mann” celebrează 150 de ani de la nașterea lui Thomas Mann prin instalații sonore care explorează teme precum exilul, libertatea și politica. La CNDB, „Colecționând dorințe și gemete” aduce un performance intim de rope bondage despre intimitate, vulnerabilitate și curajul de a fi văzut, prin mișcări poetice și o conexiune profundă între Billie Rose și Patrick Brăila.
Vineri, 6 iunie, la Q Center, are loc o masă rotundă dedicată jurnaliștilor care vor să promoveze un jurnalism echitabil și incluziv pentru comunitatea LGBTQIA+, facilitată de Teodora Munteanu, cu scopul de a crea o rețea de bune practici și de a sprijini reprezentarea corectă în media. La Manasia Hub, se sărbătorește 1 an de „Manele with Pride” și începutul lunii Pride, printr-o petrecere de manele mixată de DJ-i romi.
Săptămâna aceasta, gazdele voastre au fost Andreea Tudor și Bianca Stanea.
Rămâneți cu bine, dragi cititori. Ne regăsim sâmbăta viitoare!
Echipa BdB